Ajudes a la indústria per a l’eficiència energètica

Quantes vegades has tingut un gran projecte entre les teves mans però no disposaves del capital necessari per executar-lo?

Finançar pot ser més fàcil del que sembla. Hi ha ajuts i subvencions públiques de IDAE / ICAEN al què una indústria pot optar.

Volem ajudar-te a aclarir una mica en què consisteixen aquests ajuts, i que et mantinguis informat.

Convocatòria 2021

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha allargat el termini del Programa d’ajuts a les actuacions d’eficiència energètica en PIME i grans empreses de el sector industrial fins al 30 de juny de 2023 i s’ha incrementat el pressupost del Programa per a cada comunitat autònoma.

En el cas de Catalunya, l’ampliació de pressupost del Programa d’ajuts és de 35 M €. I es demanarà més pressupost per ampliar aquesta dotació.

La segona convocatòria té gairebé les mateixes característiques i requisits que la convocatòria anterior, excepte pel que fa a el termini per sol·licitar els ajuts, que s’ha ampliat fins al 30/06/2023 i pel que fa a el mètode de càlcul de l’import de l’ajut, que també ha quedat modificat. Totes les empreses interessades hauran de formalitzar novament la seva sol·licitud d’ajuda, i ho podran fer a partir de l’endemà de la publicació al DOGC de la convocatòria, és a dir, a partir de el 5 de juny.

———–

Segona convocatòria de el programa gestionada per ICAEN: Línia d’ajuts de 35 milions d’euros per a actuacions d’eficiència energètica en PIME i gran empresa per al sector industrial regulat pel Reial Decret 440/2021, de 22 de juny, que modifiquen les bases reguladores publicades en el Reial Decret 263/2019, de 12 d’abril.

Segona convocatòria de el programa gestionada per ICAEN: Línia d’ajuts de 35 milions d’euros per a actuacions d’eficiència energètica en PIME i gran empresa per al sector industrial regulat pel Reial Decret 440/2021, de 22 de juny, que modifiquen les bases reguladores publicades en el Reial Decret 263/2019, de 12 d’abril.

El principal objectiu és que Catalunya assoleixi el 2050 una economia i una societat de baixa intensitat en el consum de recursos materials, baixa intensitat energètica i neutralitat carbònica. Objectius fixats en l’horitzó 2030 desglossats en:

  • Que un 32% del consum brut d’energia final sigui d’energia d’origen renovable.
  • Aconseguir un 32,5% de millora en eficiència energètica en comparació amb les projeccions de futur del consum d’energia.
  • Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 40% en relació a les emissions de 1990.

El sector industrial amb els projectes subvencionats està fomentant la descarbonització de tots els sectors consumidors i amb especial rellevància, l’estalvi d’energia, l’eficiència energètica, l’aprofitament d’energies tèrmiques de l’entorn i l’increment de productivitat amb el mateix consum energètic.

El Fons Nacional d’Eficiència Energètica és gestionat per l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia) provinents de Fons Europeu de Desenvolupament Regional; i a Catalunya són gestionats per l’ICAEN.

Els beneficiaris de les subvencions són pimes i grans empreses de el sector industrial, i empreses de tractactament de residus.També ho són les empreses de serveis energètics (ESE) que actuen en funció d’un contracte de serveis energètics amb alguna de les empreses indicades.

  • PROGRAMA INDÚSTRIA. Ajudes de fins al 55% de la inversió.
  • Termini de sol·licitud: Fins al 6 de juny de 2023. Aquest Programa d’ajuts permet impulsar una gran varietat d’actuacions per a la millora de l’eficiència energètica a la indústria que van des inversions habituals en nous processos innovadors.

    Entre elles, s’han cobert actuacions com les següents:

    • Renovació de sistema de producció de vapor i aigua calenta.
    • Regulació de motors mitjançant variadors electrònics de velocitat.
    • Substitució de el sistema existent d’il·luminació de baixa eficiència energètica per un sistema LED d’alta eficiència energètica.
    • Millora de l’rendiment en caldera per substitució de cremador i recuperació de calor
    • Recuperació de calors residuals.
    • Millora de l’eficiència energètica en procés d’acabats tèxtils.
    • Substitució de compressors d’aire per a equips d’alta eficiència.

El programa indústria es gestiona des de les CA en el cas de Catalunya a través de l’ICAEN – Institut Català d’Energia. Més informació (Link).

Si tens entre mans un projecte de compressors  d’aire, calderes, cremadors i / o chillers de refrigeració industrial, truca’ns a l’93 745.74.00 o envia un correu electrònic a [email protected]

 
Publicat el Categories Indústria, Subvencions