Com funcionen les plaques solars Fotovoltaiques?

Com funcionen les plaques solars Fotovoltaiques?

En aquest post farem una introducció a l’energia solar fotovoltaica com a tecnologia crucial al sector de climatització domèstic i la seva aplicació directa en combinació amb l’aerotèrmia que garanteix una solució eficient amb el medi ambient, ideal per satisfer les demandes energètiques de la llar.

Els edificis d’habitatges són un dels principals responsables de les emissions de CO2 i del consum d’energia dins de la Unió Europea. A causa del cada vegada més alt percentatge de població que viu i viurà en el futur a les nostres ciutats, sumat als objectius de descarbonització i reducció d’emissions de CO2 de la Unió Europea, fer front a les demandes energètiques d’aquests edificis és un dels principals desafiaments ambientals a abordar en els propers anys.

Què són les Plaques Fotovoltaiques?

Les plaques solars o panells fotovoltaics, són dispositius la tecnologia dels quals permet convertir l’energia del sol en energia elèctrica.

Aquest tipus d’energia solar és 100% renovable i ens permetrà consumir energia de forma totalment gratuïta.

Una placa fotovoltaica es compon de diverses cel·les, anomenades cèl·lules solars, en les quals incideix la llum del sol per produir l’electricitat. Estan fabricades amb silici (14 electrons; monocristal·lí i/o policristal·lí), així com amb arsenur de gal·li, tenint en compte el caràcter semiconductor de cadascun d’aquests elements.

Com funcionen les plaques solars?

Cada cèl·lula solar presents a les plaques, proporciona càrrega negativa a través de la capa de silici i fòsfor de què es compon, així com càrrega positiva de la seva capa de bor.

Aquest procés origina dos tipus de càrrega a les cèl·lules, la qual cosa aconsegueix produir una càrrega elèctrica, en donar-se dues càrregues oposades.
Com que una placa fotovoltaica es compon d’un material semiconductor amb abundància d’electrons de càrrega negativa, i un altre amb càrrega positiva a què falten electrons i absorbeixen els fotons en exposar-se a la llum solar, es produeix un corrent elèctric que possibilita que els electrons que sobren es moguin de la seva òrbita atòmica, sent llançats al camp elèctric que produeixen els panells solars.

D’aquesta manera, les cèl·lules solars treballen en conjunt per generar corrent elèctric direccional que es pot aprofitar gràcies a la radiació del sol.

Quins tipus de placa fotovoltaica hi ha?

    • PANELLS SOLARS MONOCRISTALINS:
      Composta per un sol vidre de silici. Tenen un rendiment aproximat d’un 18% degut a una menor puresa quant al material de construcció. Tot i tenir un rendiment menor que els panells monocristal·lins, les pèrdues quan treballen a altes temperatures són menors.

     

    • PANELLS SOLARS POLICRISTALINS: Composta per partícules cristal·litzades petites, amb defectes a les vores. Tenen un rendiment aproximat d’un 18% degut a una menor puresa quant al material de construcció. Tot i tenir un rendiment menor que els panells monocristal·lins, les pèrdues quan treballen a altes temperatures són menors.

     

    • PANELLS SOLARS AMORF: Composta per silici encara sense cristal·litzar. Tenen la meitat de rendiment que un panell monocristal·lí, i el seu rendiment empitjora més ràpidament amb el pas dels anys. No es recomanen per a habitatges o grans instal·lacions.

A quin tipus d’habitatges s’instal·len?

Al principi, la tecnologia fotovoltaica es va aplicar per electrificar habitatges aïllats. Tot i això, no ha estat fins a la seva aplicació d’instal·lacions connectades a la xarxa que ha permès el creixement exponencial de la capacitat de fabricació i de la potència instal·lada.

Les plaques fotovoltaiques s’estan convertint en un element cada cop més demandat. La conscienciació creixent pel medi ambient i per un ús eficient de l’energia ha disparat el seu volum de vendes i de producció aquests darrers anys.

Normativa d’autoconsum elèctric

El Reial decret 244/2019 estableix les noves condicions tècniques, administratives i econòmiques de les diferents modalitats d’autoconsum, donant un impuls important al desenvolupament d’aquesta tecnologia a Espanya.

Aquesta nova normativa simplifica considerablement els tràmits administratius per legalitzar instal·lacions d’autoconsum, especialment per a instal·lacions de fins a 15 kWp. A més, s’eliminen certes traves tècniques existents anteriorment, com l’obligatorietat d’instal·lar un segon comptador o no poder instal·lar més potència que la potència elèctrica contractada. A nivell econòmic, s’elimina “l’impost al Sol”, s’ofereix com a novetat, un mecanisme opcional de compensació horària mensual d’excedents per a instal·lacions de fins a 100 kWp i es regula l’autoconsum col·lectiu, on diversos consumidors comparteixen una instal·lació de generació.

Tot això obre un nou escenari, on l’autoconsum elèctric és molt més rendible econòmicament i més senzill d’instal·lar tant a nivell tècnic com administratiu.

Recorda que a Daunis S.A. t’oferim facilitats tant a nivell financer com a nivell de realitzar una instal·lació òptima gràcies a la nostra oficina tècnica.

Publicat el Categories Instal·ladors, Climatització, Energies renovables, Aerotermia