5 errors a evitar a l’instal·lar aerotermia

5 errors a evitar a l’instal·lar aerotermia

Sergio Espiñeira, Director Tècnic de Giacomini Espanya, detalla els cinc problemes més comuns al realitzar una instal·lació d’aerotermia i com solucionar-los.

Coneix els errors més comuns en aquest tipus d’instal·lacions i com evitar-los: Treu-li tot el partit a una aerotermia!

 

L’aerotèrmia, el sistema que permet refrigerar o escalfar aigua gràcies a l’energia elèctrica, és una de les millors solucions i més eficients per a climatització, especialment en combinació amb sistemes radiants i fonts renovables, com ara plaques solars. No obstant això, la vostra instal·lació ha de complir uns requisits estrictes o es negaran tots els seus avantatges.

De la mà de Sergio Espiñeira, Director Tècnic de Giacomini, exposem els 5 grans errors que es cometen en instal·lar unitats d’aerotèrmia i com evitar-los.

No disposar de cabal i volum suficients

L’aerotèrmia necessita un cabal i superfície mínims i màxims per funcionar. En realitzar desfets, necessiten una certa inèrcia i assegurar una reserva de calor per fondre el gel de la bateria exterior.

Assegurar-ne el mínim és molt important per garantir un funcionament adequat d’aquest circuit frigorífic. Si manca cabal, l’aerotèrmia deixarà de funcionar.

Com garantir el cabal i el volum
L’ús de solucions com el BPES, un dipòsit d’inèrcia que és també separador hidràulic, garanteix que el cabal i el volum que arriba a l’aerotèrmia són els correctes.

Si una instal·lació és de mida molt reduïda i no hi ha espai per a un BPES, s’haurà d’habilitar un bypass en els mateixos col·lectors de la instal·lació.

 

Triar una màquina d’aerotèrmia per la potència nominal i no la real

La potència de les unitats d’aerotèrmia s’expressa comercialment en un valor nominal, és a dir, el que dona en determinades condicions de temperatura. No obstant això, quan els equips treballen en altres condicions de temperatura (zones molt fredes oa temperatures de producció elevades) fan que aquesta potència nominal no es pugui subministrar del tot; parlem llavors de la potència real.

El rendiment de l’aerotèrmia ve marcat per la temperatura ambiental exterior i la temperatura que volem assolir a l’espai climatitzat. Cal calcular com afecten aquestes temperatures per saber realment quin percentatge de potència es perd (variació de capacitat), tant en refrigeració com en calefacció, i restar-la a la potència nominal: així s’obté la potència real que oferirà l’aerotèrmia.

Com calcular la potència real que oferirà l’aerotèrmia
Per garantir la potència correcta, hi ha programes de càlcul com ara Giacomini GKPlay, que permeten integrar establir tots els paràmetres d’una instal·lació i les temperatures de treball i ambientals per calcular la potència real que necessita una aerotèrmia.

 

No proveir de filtre a la unitat d’aerotèrmia

    • Com passa amb un altre tipus d’instal·lacions, una unitat d’aerotèrmia ha de comptar amb un filtre o es corre el perill de fer-la malbé. Per tant, la instal·lació haurà de garantir aquest element i tot allò necessari per al manteniment del filtre.
    • Quins elements de protecció tinc disponibles?
      Giacomini disposa del filtre R74A per poder instal·lar just a l’entrada de la unitat d’aerotèrmia. També calen vàlvules de tall per al manteniment i enllaços per al seu desmuntatge (com els models R18, R19 i R20).

Emplaçament incorrecte de la unitat d’aerotèrmia

L’emplaçament d’una màquina d’aerotèrmia és delicat per motius diversos. Ha de tenir espai perquè l’aire circuli; per exemple, seria un error encapsular la unitat dins un armari o situar-la en un espai reduït que no permeti la correcta circulació de l’aire.

També cal tenir en compte que una instal·lació d’aerotèrmia genera soroll: fa circular l’aire, acciona compressors, realitza rebuigs i altres operacions que generen molts més decibels que, per exemple, una caldera. Cal tenir-ho en compte de cara al confort de l’usuari final… i fins i tot el dels veïns!

  • Com emplaçar correctament de l’aerotèrmia

Els fabricants indiquen unes distàncies i recomanacions a l’hora d’instal·lar aquestes unitats que cal respectar. S’evitaran problemes de manteniment i variacions de la temperatura de l’entorn en què treballen (i, per tant, a la potència real com comentem al punt 1).

 

No facilitar un control de manera hivern/estiu i aturat/encesa

Una aerotèrmia treballa amb dues lògiques diferents: calefacció (desitgem que treballi per sota de X temperatura) i refrigeració (desitgem que treballi per sobre de X temperatura). Per tant, cal facilitar un canvi de manera “hivern/estiu” que sigui fàcil per a l’usuari final, si pot ser un simple botó i evitant reprogramació de termòstats o manipulació de vàlvules.

També s’ha de garantir un control de l’aturat i l’encesa automàtica de l’aerotèrmia per poder garantir tota la seva eficiència energètica. Una unitat pot continuar treballant encara que ja no estigui donant servei de calefacció/refrigeració. Per tant, garantir un control d’aturat i encès és també garantir el control de la factura energètica per a l’usuari final.

  • Com facilitar aquests modes de control

Els sistemes Giacomini Klimadomotic i Klimatronic ja disposen de funcions integrades que permeten el control d’aturat/encès i el canvi d’hivern/estiu.

En cas de no disposar aquests sistemes de control, es pot optimitzar una instal·lació mitjançant l’aplicació de vàlvules amb microinterruptors, com el model R473M, a cada termòstat. Envien un senyal a l’aerotèrmia; quan totes les vàlvules es tanquen, la unitat d’aerotèrmia deixa de funcionar automàticament.

Publicat el Categories Instal·ladors, Climatització, Energies renovables, Aerotermia